Fogpótlás

Esztétikus fogpótlások és koronák

Az idő előre haladtával folyamatosan nő a fogak megbetegedésének esélye. Amíg a szuvasodás csak kis területet érint, a fog töméssel kezelhető. Ha a fogállomány nagy részben sérült, fogpótlásban kell gondolkoznunk. Ha egy, vagy több fog bármilyen okból eltávolításra kerül, négy-hat hét elteltével a hiányát pótolni kell, ugyanis az eltávolított fog mögötti fog előre dőlhet, a szemben lévő fog kiemelkedhet, ezzel megbontva a fogsor egységét. A fogak elvándorlása hosszú távon állkapocs ízületi problémákat okozhat és a későbbi fogpótlás lehetőségét és nehezíti.

Egy vagy több fog hiány esetén a fogpótlás híd segítségével megoldható. A híd hídpillérre ragasztott koronákból és köztük elhelyezkedő hídtestből áll. Ezek a fogak, mint a korona porcelánból készülnek, és teljesen úgy néznek ki, mint a természetes fogak. A korona vagy híd minőségét és esztétikai megjelenését nagyban befolyásolja annak anyaga.

Fémkerámia korona, híd

Világszerte a leggyakrabban alkalmazott fogpótlás típus, ami főként annak köszönhető, hogy kevésbé költséges, mint a cirkónium, vagy teljes kerámia. A köznyelvben porcelán koronának nevezett típus egy vékony fémvázra égetett, teljes mértékben porcelánnal fedett fogpótlás. A leplező anyag színe fogszínkulcs segítségével kerül kiválasztásra, így teljes mértékben képes az eredeti fogak színéhez alkalmazkodni. Igen tartós, ám esztétika tekintetében elmarad a cirkónium kerámia és teljes kerámia koronáktól. 

Cirkónium kerámia, vagy cirkónium korona, híd

A cirkon korona alapanyaga a cirkónium-dioxid, ami a cirkóniumnak egy olyan vegyülete, amely teljesen fémmentes, színében, áttetszőségében teljesen hasonló a természetes fogakhoz, hajlítószilárdsága messze meghaladja a hagyományos kerámia koronákét.

Teljes kerámia korona

A teljes kerámia, vagy porcelán korona olyan fogpótlás, mely teljesen fémmentes. Jacket koronaként is ismert. A legmagasabb esztétikai igények kielégítésére is alkalmas, legjobban hasonlít az eredeti foghoz, valamint fémallergiában is alkalmazható. Hátránya, hogy hajlítószilárdsága nem elegendő hídpótlás készítéséhez, így csak szóló korona készíthető belőle. 

Elkészítési módjuk szerint

  • hagyományos eljárással, lenyomat alapján, fogtechnikus által készített

  • CAD/CAM technológiával készült korona, híd

A CAD/CAM kifejezés két betűszó, mely számítógép segítségével tervezett, valamint számítógép segítségével gyártott technológiát jelent. Míg a hagyományos fogpótlás pontossága 60-80 mikrométer, addig az így készült fogpótlások 3 mikrométer pontosságúak, ami tökéletes illeszkedést biztosít. / Egy baktérium jellemzően 4 mikrométer nagyságú./ A számítógép által támogatott, automata vezérlésű gyártás során emberi kéz érintése nélkül készül a fogpótlás, ami kizárja az emberi tévedés lehetőségét. 

Kombinált fogpótlások

A kombinált fogpótlás egy rögzített, fix hídból és egy kivehető protézisből áll. Olyan esetekben jelenthet megoldást, ha a fogvesztés mértéke olyan nagy, hogy a meglévő fogak a harapás és rágás terhelését nem képesek károsodás nélkül elviselni. A folyamat során legalább két fogra kerül korona, amelyekbe kötőelemeket, például teleszkópot, csúsztatót, horgonyelemet építenek. Ezen finommechanikai rögzítő elemekkel kapcsolódik a kivehető protézis a megmaradt harapási pontokhoz. A kapcsolóelemek fő előnye, az optimális teherelosztás, a könnyű tisztíthatóság és kezelhetőség. Ez a szorító nélküli kombinált protézis kiváló esztétikai megoldást és kényelmes viseletet biztosít. Mivel a fogínyen is támaszkodik fél-, háromnegyedévente alábélelni szükséges a csont felszívódásának mértéke szerint.

Elkészítése során először a meglévő fogakat csiszoljuk le, lenyomatvétel után a rögzített elemek kerülnek elkészítésre, mint például a koronák, hidak vagy primer teleszkópok. Ezek lepróbálása és újabb lenyomatvétel után készülnek el a kivehető részek, amit készrevitel előtt szintén lepróbálunk ellenőrizve pontosságát és esztétikumát.

Teljes lemezes fogpótlás

Teljes fogatlanság esetén alkalmazható hagyományos fogpótlás típus. A kivehető teljes lemezes fogpótlás a fogatlan terület nyálkahártyáján támaszkodik. A fogatlanság miatt a fogpótlás stabilitása csökkent a rögzített vagy kombinált fogpótlásokhoz viszonyítva. Megfelelő kialakításával így is adekvát stabilitás érhető el.

Elkészítése egy alsó és egy felső lenyomatvétellel kezdődik, amelyet követően meghatározásra kerül az állcsontok eredetihez hasonló vertikális és horizontális viszonya (harapási magasság). A pótlás elkészülte előtt a egy fogpróbával ellenőrizzük annak stabilitását és megfelelő esztétikumát. Ha ezek megfelelőek a készrevitelt követően átadásra kerül a fogpótlás. 

Lépjen velünk kapcsolatba

Scroll to Top