ivanyidental.hu

Konzerváló fogászat és endodoncia

Fogszuvasodás

A fogszuvasodás egy olyan népbetegség, amit olyan típusú baktériumok okoznak, melyek a szénhidrátok lebontása során savat termelnek. Ez a sav károsítja a fog kemény szöveteit, és így jön létre a fogszuvasodás.

A fogszuvasodás felnőttkorban jellemzően a fogak érintkezési pontjainál alakul ki, de a fogíny visszahúzódása esetében a gyökér felszínén is kialakulhat. Sokszor megtévesztő, hogy a felszínen csak egy apró lyuk található, az alatt azonban a mélyben szétterjed, és nagy kiterjedésűvé válhat az elváltozás. Ha a fogfelszínen hiány keletkezik, ami a szomszédos fogakra is ráterjedhet, a fog ellátására van szükség.

Kialakulásában nagy szerepe van a táplálkozásnak, elsősorban a túlzott szénhidrát fogyasztásnak, ezek közül a répa-, szőlőcukor és a fehér pékáruk a legveszélyesebbek. Fontos az időtényező is, ezért szénhidrátok fogyasztása után, főként az édességek esetében, mindenképpen javasolt a fogmosás.

Megfelelő szájápolás révén a fogszuvasodás megelőzhető, de a már kialakult fogszuvasodást mindenképpen  kezelni kell. 

Fogtömés

A fogtömés az első frontfogakon és a rágófogakon egyaránt alkalmazható. A foghiány mértéke és elhelyezkedése határozza meg, hogy milyen típusú ellátás  a leginkább megfelelő.  Alapvetően két típust különíthetünk el, készülhet amalgám vagy korszerűbb fényre kötő kompozit tömés.

A fényre kötő esztétikus kompozit tömés alapanyaga műgyanta, mely porcelán és üvegszemcsékkel van megerősítve. A kék fény hatására a puha tömőanyag megköt, egy szilárd fogtömést létrehozva. A rágófelszín jól alakítható, a tömést több színből készítve az adott fog esztétikailag és funkcionálisan teljesen helyreállítható. Így válik a fogtömés teljesen láthatatlanná.

Inlay (betét)

Az inlay egy egyénre szabottan, lenyomat alapján a fogtechnikai laboratóriumban készült porcelán fogpótlás, mely ragasztással rögzül a fogba. Elsősorban őrlőfogak területén alkalmazzuk kiterjedt foghiány esetében, mivel fizikailag igen stabil, kopásálló, nem törik, nem színeződik el és nem tartalmaz allergén anyagokat. Hátránya, hogy két ülésben elkészíthető és általában költségesebb eljárás a kompozit töméshez képest.

Onlay , Overlay (betét)

Az onlay az  inlayhez hasonló, de olyan esetekben alkalmazott, ahol a rágófelszín teljes pótlása szükséges.  Az overlay esetében a szuvasodás már nem csak a rágófelszínt érinti hanem kiterjed az érintett fog legalább egyik oldalsó felszínére is. Tulajdonságaik teljes mértékben megegyeznek az inlay-el. 

Barázdazárás

A kis és nagyőrlő fogak rágófelszínén változatos rajzolatú és mélységű barázdákat találunk, melyekben időnként mikroszkópos repedések találhatóak. Ezek fogkefével nem tisztíthatóak, így magukban rejtik a fogszuvasodás lehetőségét. A barázdazárás során ezeket a felületeket tesszük biztonságossá és jól tisztíthatóvá. Ideális esetben a barázdazárást a fog áttörését követő fél éven belül kell elvégezni.

Kompozit héj- Direkt restauráció

Elsősorban a frontfogat területén alkalmazott tömés típus. Sikeresen alkalmazható, letört, kopott, elszíneződött fogak esetében. Előnytelen formájú, vagy fogak közti rések zárásakor is szívesen alkalmazzuk, mivel így elkerülhető a korona készítése. Előnye, hogy egy ülésben elvégezhető, reverzibilis, nem szükséges hozzá ép foganyag eltávolítása, költségtakarékos eljárás, hátránya, hogy nem olyan tartós, mint a porcelán héj, vagy korona. 

Gyökérkezelés

A fog belsejében a kemény zománc és kevésbé kemény dentin alatt található egy lágy szövet, az un. pulpa, vagy fogbél, mely vérereket, idegeket és kötőszövetet tartalmaz. Fontos a fog fejlődéséhez és növekedéséhez és a fogat érő ingerek érzékeléséhez.

Gyökérkezelés akkor szükséges, ha a fog lágy, belső szövete megfertőződik, vagy begyullad. Ennek oka lehet fogszuvasodás, repedés, sérülés, hő-, vagy kémiai inger. Ha a pulpa gyulladása kezeletlen marad, fájdalomhoz és az áll-, ill. állkapocscsont károsodásához és gyulladásához vezethet. A fertőzött, gyulladt fogbelű fog kezelésekor a gyökérkezelés egyetlen alternatívája a fog eltávolítása lehet. Ezután a hiányt határoló fogak elmozdulását megakadályozandó, ill. a rágófunkció helyreállítása miatt a hiányzó fogat híd, vagy implantációs fogpótlással pótolni kell. Ennek költsége általában meghaladja a gyökérkezelés költségeit. 

 A gyökérkezelés során, általában helyi érzéstelenítésben eltávolításra kerül a gyulladt, vagy elhalt fogbél, majd a fog belsejében a gyökércsúcsig kialakításra kerül egy üreg, melyet alapos tisztítás után, ideiglenesen lezárunk. A végleges gyökértömés a fog panasz és tünetmentessé válása után történik. 

A fogbél gyulladása esetében a gyökérkezelés sikerességi rátája 90% felett van. Amennyiben az állcsont gyulladása miatt kell gyökérkezelést végezni, vagy egy régi gyökértömés cseréje szükséges a sikeres kezelés aránya csökken. A legtöbb fogat lehet kezelni, azonban előfordul, hogy a fog már nem tartható, mert a gyökércsatornák elérhetetlenek, a fog gyökere eltört, vagy elrepedt, túl kevés csontban rögzül, vagy alkalmatlan felépítésre. Ilyen esetekben a fog, vagy gyökér eltávolítása a megfelelő megoldás.

A gyökérkezelt fogak sokszor törésre hajlamosabbak, és ha kevés foganyaggal rendelkeznek, gyakran kerül sor csapos felépítésre, illetve minden esetben fogkorona készítésére. 

Lépjen velünk kapcsolatba

Scroll to Top