Parodontológia

A fogkő

A fogkő valójában a lerakódott és idővel kikristályosodott szennyeződés, ami a nem megfelelő, vagy nem rendszeres szájápolás következménye. A fogkő képződését több tényező befolyásolhatja. Genetikai okokon túl a táplálkozás, a szabálytalan fogsor, ahol a tisztítás nehézkes, a nem illeszkedő koronák, a helytelenül elkészített fogtömések, a dohányzás, rossz szokások és számos egyéb betegség vezethet a kialakulásához. Viszont a kialakulásának legfőbb oka a nem megfelelő szájhigiénia.

A fogaknak vannak olyan területei, melyek nehezen hozzáférhetőek fogkefével és fogselyemmel egyaránt. Ezeken a helyeken elkezdődik a fogkő kialakulása, mely elengedhetetlenné teszi a fogkő eltávolítását időről-időre. Ha a fogkőeltávolítás nem történik meg, a fogkő felszínén könnyebben tapadnak meg a szennyeződések, mint a fog felszínén, így az egyre nagyobb méreteket ölt, és egy zsúfolt baktériumtömeggé válik. Gyulladást keletkezik az ínyben, majd ráterjedve a fogágyra fájdalmat, kellemetlen szájszagot okoz. A gyulladás tovaterjedésével elpusztul a fog tartószerkezete, a fogágy gyulladása góc betegség központja lehet, ami fejfájással, hajhullással, ízületi panaszokkal, bőrproblémákkal, gyakori lázas állapottal és sok más tünettel társulhat. 

A fogkőeltávolítás

A fogkőeltávolítás többféle módon történhet, de minden esetben fogorvos, vagy dentálhigiénikus segítségére van szükség. Ma legelterjedtebb az ultrahangos fogkőeltávolítás. Egy ultrahangon rezgő eszköz pattintja le a fogkövet a fog felszínéről oly módon, hogy a fog nem sérül. Ezt követően polírozás következik, hogy a fog felszíne teljesen tiszta és sima legyen. Ahhoz, hogy a fogkőeltávolítás eredménye tartós legyen, érdemes változtatni az otthoni szájápolási szokásokon, megfelelő technikával, megfelelő gyakorisággal, megfelelő fogkefével kell rendszeresen fogat mosni és meg kell tanulni a fogközök megfelelő tisztítását is.

Fogágybetegség

A fogágybetegség valamelyik fázisa hazánkban az emberek hetven százalékánál kimutatható. Elsődleges kiváltó oka a nem megfelelő szájhigiénia. Súlyosbító tényezők között szerepel még a cukorbetegség, örökletes tényezők, bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése – pl. Ca-csatorna blokkolók, daganatos megbetegedés és kezelése, fogászati okok – bölcsességfog problémák, túlérő, elálló tömések, koronák -, hormonális okok – terhesség és menopauza alatt történő változások, dohányzás. Több tényező együttes hatására jön létre a fogágybetegség. Ez nagymértékben köszönhető a fogkő kialakulásának, a fogkő rendszeres eltávolításával és megfelelő szájhigiénés szokások kialakításával jó eséllyel megelőzhető.

A fogágybetegség folyamata mindig fogínygyulladással kezdődik. Ha nem megfelelő a szájhigiénia, nincs eltávolítva a lepedék, akkor a fogak felületén létrejön egy vékony réteg, melyet plakknak nevezünk. Rendszeres szájápolás révén eltávolítható, de ha ez nem történik meg, akkor előbb-utóbb kikristályosodik, és létrejön a fogkő. Ezen a kemény rétegen megtelepedő baktériumok folyamatosan irritálják az ínyt, ami gyulladáshoz vezet. Az ott kialakuló baktérium tömeg, bakteriális szekrétumok és azok pangása okozza a kellemetlen leheletet. A gyulladt íny, a kialakuló tasakok miatt elválik a fog felületétől, szabad utat engedve a baktériumoknak, s a gyulladás mélyebbre hatolva eléri a fogágyat. A szövetek és a csont elkezdenek elbomlani, ezzel a fog tartószövetei meggyengülnek, majd a fog meglazul, mozogni kezd, majd kezelés nélkül akár annak elvesztéséhez vezet.

A fogágybetegségnek számtalan kezelési módja van, de sarkalatos és elengedhetetlen része a helyes szájhigiénia elsajátítása. Amennyiben a páciens képtelen megtanulni a helyes szájápolást, vagy nem végzi azt naponta legalább kétszer, teljesen értelmetlen a fogágybetegség kezelése, mivel az rövid idő múlva újból kialakul. A fogágybetegség kezelésének első lépése az oki terápia: ultrahangos fogkőeltávolítás – fogkő és felrakódások eltávolítása az íny feletti és alatti területekről, kürettálás – az íny alatti gyulladt szövetek és gyökércement réteg eltávolítása, kontrollvizsgálat és szükség esetén ismételt mélytisztítás. Erre jellemzően a kürettálás után 3-4 héttel kerül sor, kiértékelve a fogíny gyógyulás mértékét és az egyéni szájápolás hatékonyságát. Ha szükséges az elálló, rosszul záró tömések, koronák cseréjét el kell végezni, mivel aazok folyamatosan irritálják az ínyt. A mozgó fogakat sínezéssel rögzíteni kell. Végleges fogpótlás csak az íny teljesen gyógyult állapotában készíthető, addig ideiglenes fogpótlás készítése lehetséges. Bizonyos esetekben szükség lehet nyitott küretre, vagy egyéb műtéti eljárás kivitelezésére. A műtéti beavatkozás mindig helyi érzéstelenítésben történik, megtörténik az íny alatti gyulladásos szövetek és fogkő eltávolítása, ami zárt kürettel a tasakmélység és egyéb anatómiai tényezők miatt már nem érhető el. Bizonyos esetben regeneratív technikák alkalmazása is felmerülhet. Ha már ezek a kezelések sem segítenek, előrehaladott fogágybetegség esetén a fog eltávolítása után implantáció vagy valamilyen fogpótlás készítése lehet végleges megoldás. 

Lépjen velünk kapcsolatba

Scroll to Top